Category Archive: Big Data

Oct 02

Kako ubrzati analitiku Big Data alatima na SQL Server UG septembra 2016-te

Darko Marjanović se je i ovog puta potrudio da nam za kratko vreme još više približi Big Data i tehnologijei alate koji se koriste u radu sa Big Data.

Continue reading »

Jul 02

Power BI Desktop – priprema podataka i modela na SQL Server UG juna 2016-te

Dejan Pervulov, jedan od tri Data Platform MVP-ja u Srbiji, se je potrudio da na junskoj korisničkoj grupi približi prisutnima pripremu podataka i modela na Power BI Desktop-u.

Continue reading »

Mar 30

Hadoop: HDInsight ili Azure VM

Nedavno sam počeo da koristim usluge Microsoft Azure cloud-a, pa je neka moja zamisao ovog teksta da podelim iskustva, prednosti i mane. Pre nego što počnem, moram da kažem da sam probao i Google cloud, ali na Azure-u je bilo mnogo lakše podići Hadoop klaster. Inače, pri implementaciji Hadoop-a najradije se opredeljujem za paktet koji …

Continue reading »

Dec 22

Distribuirani podaci u Parallel Data Warehouse sistemima

Parallel Data Warehouse je distribuirana baya podataka u kojoj možete da koristite neke tipove tabela koje ne postoje u standardnom Sql Server. u ovom postu ćemo videti kako su tabele distribirane u PDW sistemu.

Continue reading »

Dec 19

SQL Server Parallel Data Warehouse

Standardni SQL Server omogućava rad sa bazama do nekoliko desetina/stotina GB (granica je čak i nekoliko TB) ali za veće količine podataka teško je postići zadovoljavajuće performanse. Kako bi se postigla podrška za baze reda veličina od nekoliko desetina terabajta, potrebno je potpuno drugačije rešenje – Parallel Data Warehouse (PDW).

Continue reading »

Jul 04

Hadoop i sveprisutno računarstvo

Razvoj tehnoglogije u poslednje vreme zauzima značajno mesto kao faktor unapređenja poslovanja kompanija, a isto tako može da doprinese poboljšanju života ljudi. Poslednjih godinu dana kod nas, a u svetu i više, dve tehnologije koje su mojim kolegama i meni zapale za oko su Hadoop i Internet inteligentni uređaji (Internet of things), odnosno Big Data …

Continue reading »